лазерна епилация пловдив

Често Задавани Въпроси за Лазерна Епилация

май 16, 2015 9:03 am Published by

Ако сте на път да изберете най-ефективния съвременен метод за трайно обезкосмяване – лазерна епилация, но въпросите в главата Ви са повече от космите върху нея, отделете малко време, за да прочетете отговорите на най-често задаваните въпроси към лекарите в нашия център.

 1. Какво трябва да знам за окосмяването преди да се отърва от него завинаги?

Окосмяването ни е “скъпо наследство” от нашите предци – приматите, още от онова далечно време преди да еволюираме до Homo erectus (букв. “изправен човек”), т.е. от преди около два и половина милиона години. Именно при изправянето на тялото космите се явяват излишни, тъй като приложението им на терморегулатори отпада поради факта, че тялото се излага на слънце в значително по-малка степен. Би могло да се каже, че още тогава от “дарба” тези придатъци на кожата се превръщат в “проклятие”, което и до днес е неотменен ангажимент в ежедневието ни. И докато за косата върху скалпа полагаме неимоверни грижи, за да бъде подхранена, буйна и здрава, то всяко косъмче по тялото ни за нас е с размерите на проблем, защото без съмнение “загрозява пейзажа” – това е убеждение в повечето съвременни култури.

С положителност можем да твърдим, че преобладаващо днес на окосмяването се гледа като на некрасиво и нехигиенично и би било повече от чудесно да съществува универсална рецепта, която да ни избави от това досадно задължение на суетата. Би било ли казахме? Грешка! Всъщност тази възможност вече съществува и сега тя е по-качествена, по-безболезнена и по-достъпна отвсякога – лазерна епилация.

Истината е, че идваме на бял свят в кожа, по която равномерно са разпределени космените фоликули, но хормоналните промени, които зависят от половата принадлежност, възрастта, генетичната обусловеност и в по-малка степен от начина ни на живот, водят и до промени в окосмяването.

При навлизането в пубертета ясно се оформят проблемните участъци (долната част на лицето, гърдите и гърбът при мъжете; интимната област при представителите и на двата пола, както и подмишниците, ръцете и краката), които си остават такива чак до момента, когато процесите на стареене на организма си кажат думата или иначе казано, когато сме на преклонна възраст, освен всичко друго, и космите ни вече не са “като едно време”. Само че, разбира се, никой не е склонен да изчака старостта, за да се порадва на гладка кожа!

И така, освен че под влияние на хормоните окосмяването е различно по интензивност в различните части на тялото, не е еднакъв и “стилът на живот” на космите, напр. върху лицето и по краката. По същество всеки косъм се подчинява на цикъл, при който се редуват фази на растеж със състояния на почивка, клетъчна смърт и подмяна. При част от гризачите например тези фази се осъществяват едновременно по всички чясти на тялото, при човека обаче подобен синхрон липсва и вие трябва да сте наясно, че извършването на процедурите за лазерно епилиране на първо място ще бъде съобразено с това коя част от тялото ви ще бъде обезкосмена.

 • Трайното епилиране на кожата на лицето предполага процедури с промеждутък от около месец.
 • Тъй като косменият цикъл по тялото е сравнително по-дълготраен, лазерните сеанси следва да се извършват през два или три месеца.
 1. В кои случаи лазерна епилация е препоръчителна?

В сравнение с другите популярни методи за обезкосмяване като бръснене, почистване с пинсета, употреба на различни видове кола-маска или многообразните депилиращи ленти, фотоепилация, електролиза…, лазерна епилация е избор, лишен от недостатъци – той не крие риск от риск от трайно увреждане на кожата, несравнимо по-безболезнен е, а и ефектът от него е с желаната продължителност.

Понякога хормоналният дисбаланс може да доведе до поява на патологично окосмяване (хипертрихоза) върху видими зони, което несъмнено се отразява върху самочувствието и начина на живот. В ситуации като тази лазерна намеса е абсолютно наложителна.

Още един плюс на лазерна епилация е, че понастоящем тя вече не е толкова скъпа услуга и на практика, предвид дълготрайния ефект, който се постига с нея, дори ни спестява част от парите, които бихме похарчили за друг вид процедури, повтаряйки ги ежеседмично.

Лазерна епилация се прилага:

 • в гениталните области (бикини зона; триъгълник);
 • в областта на подмишниците;
 • в областите на ръцете и краката;
 • в предната и задната област на мъжкия торс (гърба и гърдите);
 • в областта на лицето и шията.

Заради своята завидна ефективност, лазерна епилация все по-широко се разпространява като предпочитано средство за трайно обезкосмяване и смело и мотивирано може да се определи като разумния избор на модерния човек.

 1. Какъв е принципът на действие на лазерното обезкосмяване?

Дължината на лазерна вълна се поглъща почти изцяло от пигмента меланин в косъма, а отделящата се при процеса топлинна енергия унищожава фоликула. От количеството меланин в структурата на косъма зависи неговият цвят, същото се отнася и за кожата. Оттук следва логичното заключение, че успешната формула за постигане на 100-процентов резултат от лазерна епилация е изискването цветът на косъма да е по-тъмен от цвета на кожата.

Процедурата е неефективна при хора, чиито косми са с ниско или липсващо съдържание на меланин (руси или посивели), съответно най-ползотворен е резултатът при черните, кафявите или тъмнорусия цвят на космите.

 1. Как се осъществява процесът на епилиране с лазер?

Преди да се планира един сеанс за лазерно обезкосмяване се прави обстоен преглед на кожата, за да се избегне риска от каквито и да било нежелани усложнения. Много е важно, в случай, че това е поредна процедура за вас, да споделите с медицинския специалист как е протекъл процесът предишният път и дали сте наблюдавали някакви странични ефекти.

Лазерният уред се настройва в съответствие с типа на вашата кожа.

През цялото време тялото се разполага удобно в легнало положение, а очите са защитени с предпазни очила.

Това, което дава максимална увереност на нашите клиенти, е, че процесът на лазерна епилация е под непрекъснато и внимателно наблюдение на извършващия процедурата, който може във всеки един момент да контролира лазерния лъч, неговата мощност и скорост, за да бъдат те правилно адаптирани към реакциите на кожата и щадящи в чувствителните участъци. Така ви гарантираме спокойствието, че процесът е постоянно управляем, а зададените параметри се изменят в движение.

За кратко (в рамките на няколко часа) след приключване на сесията третираната зона е леко зачервена, тя постепенно се успокоява и по тялото ви не остават никакви следи. Остават си обаче космите. Трябва да имате предвид, че те ще бъдат във фоликула още около десетина дни (при различните хора е различно), а след това сами ще опадат.

Кожата на лицето ви ще остане напълно гладка минимум 4 седмици, а тази на тялото – поне двойно повече време и когато космите “се върнат”, те няма да са в пълен състав – след лазерна епилация израстват само до 80% от тях, които ще станат жертва на следващата лазерна процедура – и така до последния косъм, решил да види бял свят върху негостоприемното ви тяло, което уважава своята безупречна красота.

По преценка на нашия лекар след процедурата кожата ви (или определени участъци от нея) ще бъде намазан с подходящ защитен крем, който се попива непосредствено . Ако това е необходимо, ще ви бъде препоръчан съответен на вашия тип кожа дерматологичен продукт, който да използвате за епилираните зони няколко дни след лазерното обезкосмяване.

 1. Как се извършва процедурата в АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР?

Квалифицираност от най-висок ранг и абсолютен професионализъм са това, което ще забележите веднага, щом посетите АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР в град Пловдив. В удобно за вас време ще получите желаната консултация и ще се снабдите с необходимата информация, за да сте убедени в предприетите действия. Медицинската апаратура е съобразена с най-актуалните стандарти. Нашият екип е обучен за работа с Quanta System. Гарантирано е и спазването на всички хигиенни изисквания. Лазерна епилация при нас се извършва ефективно и с доказана сигурност.

 

 1. Кое ми гарантира, че АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР е безспорно най-добрият избор?

Центърът ни се гордее с международно признание – Сертификат за качество ISO 9001:2008. Опитът ни и многобройните доволни клиенти са наша визитка. Заповядайте при нас, за да се уверите лично във високото ниво на предлаганите от нас качествени услуги!

 1. Кой ще ръководи извършването на процедурата по моето обезкосмяване в АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР?

Не бива да се съмнявате, че попадате във възможно най-добрите ръце, вземайки решението да се подложите на лазерна епилация в център АРМАДА, защото лекарите тук са способни и добре обучени. Те ще се отнесат с подобаващо внимание към всички ваши въпроси и изисквания и техният професионализъм ще ви предразположи да направите аргументирано най-добрия избор.

 1. Изисква ли се някаква предварителна подготовка преди епилацията с лазер?

   Да. Тъй като това все пак е някакъв вид намеса в естествените процеси, протичащи във вашия организъм, важно е да имате предвид някои основни правила преди самия сеанс:

 • Ако в момента приемате някакви лекарства, независимо какви, задължително ни информирайте.
 • Не ходете на плаж или на солариум минимум 7 дни преди сесията, защото загарът върху кожата е предпоставка за поява на мехури; не са препоръчителни също и кремове за изкуствен тен.
 • Понеже е нужно космите да са поникнали, не трябва да си правите кола-маска на съответното място, което предстои да бъде епилирано с лазер, поне 3 седмици преди процедура.
 • Също приблизително две седмици по-рано не трябва да сте изсветлявали космите, тъй като те трябва да са с естествения си цвят и колкото са по-тъмни, толкова по-ефективна е процедурата.
 • Трябва да сте премахнали космите си чрез бръснене или депилиращ крем 1-2 дена преди лазерна епилация.
 • По лицето и шията ви не може да има грим по време на процедурата, ако зоната за третиране е лицето.
 • Бельото ви трябва да бъде със светъл цвят при процедура на зона интим.
 1. Колко време продължава една сесия?

Това зависи от размера на предназначения за епилиране участък. Няколко минути или няколко часа – ще научите отговора, когато посетите лично АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР.

 1. Ще усещам ли болка по време на процедурата?

Постоянното зонално охлаждане със най-новата технология специален сапфирен накрайник неутрализира болката и обикновено процедурата минава почти неусетно. По преценка на лекаря, който е определил типа на кожата ви, след процедура ще се намаже зоната с подходящ крем, лосион или спрей.

 1. Възможни ли са усложнения? Какви?

Евентуалните странични ефекти не се проявяват винаги и обикновено са съвсем краткотрайни и безобидни, например:

 • Няколко дни след епилацията третираната кожа може да бъде по-чувствителна на допир и това да създава известен дискомфорт, примерно при измиване с много топла вода, но ако сте внимателни, това ще отмине много бързо, измиване с умерено топла вода е без чувство за дискомфорт и е препоръчително.
 • В рамките на деня на епилиране е възможно да остане усещане за топлина, което също не е обезпокоително.
 • Възможно е да се образува мехур на повърхността на кожата, който обаче не е по-опасен за нея от леко слънчево изгаряне и се третира по същия начин, докато изчезне напълно, което измиванава в рамките на няколко дни.
 • Не е изключена възможността за поява на потъмнени петънца по кожата – кратковременни пигментации, които не са постоянни – появата им се дължи на неспазване на предписанията на лякаря ни.
 1. Как на практика ще се случи промяната?

Видимият ефект не е мигновен, той е зависим от спецификите на нормалната цикличност при космите, но след максимум 14 дни те ще изпадат без ваша намеса и епилираният участък ще е идеално гладък поне месец, при положение, че е на лицевата зона, 5 седмици, ако е по някоя от телесните части. Когато отново започне фазата на израстване, количествено косъмчетата ще бъдат по-малобройни, но по-интензивни в растежа си и по-устойчиви, което пък ги превръща във възможно най-податливите жертви на последващата сесия (най-добре е тя да се извърши точно в този момент).

 1. Как да знам, че процедурата е постигнала желания ефект?

Няма как редуцирането на вашето окосмяване да не е очевидно за вас – след всяка последваща лазерна епилация кожата ви ще е по мека, космите ще поникват през все по-дълги времеви интервали, ще са все по-тънички и нежни, видимо ще изсветлеят.

 1. На колко процедури ще трябва да се подложа?

Това е различно, но обикновено сеансите за постигане на удовлетворяващ резултат са от три до десет-дванадесет, взависимост от пола, хормонални проблеми, прием на лекарства и др. Не е изключено да са необходими извънредни, в случай, че изходната ситуация при вас е усложнена, напр. космите са започнали да побеляват или е налице някакъв хормонален проблем. Бъдете реалисти в разбирането на факта, че всеки организъм е уникален и затова резултатите при различни хора не могат да бъдат сравнявани.

 1. Скъпо ли ще ми струва това удоволствие?

Лазерна епилация е дългосрочна и като такава си заслужава за нея да бъде заплатена сравнително малко по-висока цена. Имате възможност да разгледате секция “Цени” в този сайт, за да добиете конкретна и ясна представа за разценките по специфични зони.

 

 1. Мога ли да се възползвам от някакви отстъпки в цената?

Да, следете страницата на АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР, за да сте информирани за всички актуални промоции и намаления на услуги.

 1. Има ли зони, които по-трудно се поддават на третиране?

Да, например ако упоритото окосмяване, с което искате да се сбогувате, е по лицето, резултатът, към който се стремите, ще бъде постигнат след приблизително десет процедури. Така е и с частите на тялото, по които окосмяването е по-фино, напр. бедрата, горната част на ръцете при жените и по др. За по-податливите на лазерна епилация участъци (крака до коленете, триъгълник, подмишници и др.) са нужни около пет сесии през интервал от 30-40 дни. Все пак всичко се намира в пряка зависимост от индивидуални особености, които специалистите от АРМАДА ЛАЗЕР ЦЕНТЪР ще вземат предвид преди да ви кажат какъв точно е вашият случай. Най-лесният и същевременно най-правилният избор е да им се доверите!

 


Категория: